středa 24. června 2015

Jak se chránit před slunečným zářením.

 Před slunečním zářením je potřeba se chránit. Proto už malé děti učíme, že je dobré nejen nosit sluneční brýle, ale i chránit pokožku pomocí krémů či správného oděvu. Ne každý už ale ví, že i konzumací vhodných potravin můžeme v létě vnitřně chránit svůj organismus.


 Ačkoli to mnohdy ani netušíme, často v létě konzumujeme potraviny, které vnitřně našemu tělu poskytují v určitém množství ochranu proti nebezpečnému slunečnímu záření. Ochrannou složkou v mnohých potravinách jsou antioxidační prvky či jejich sloučeniny.
Při konzumaci takových potravin jsme svým způsobem vnitřně částečně chráněni i my, a to i včetně ochrany pokožky. Největší ochranu pak poskytují "veselé barevné" druhy potravin, které nám pomáhají redukovat nebezpečné vlivy UVA a UVB záření.

Pozor na UVB a UVA



Žlutá dýně



 Není nic jednoduššího než vnitřek dýně nakrájet na kostičky a přidat ho k jakémukoli jídlu jako přílohu, nebo z ní můžete udělat jednoduchý salát. Může být i chutným doplňkem špízů. Svou žlutou barvu získává díky karotenoidům (barvivo) -Pod souhrnným názvem karotenoidy si můžeme představit fotosyntetická barviva, která zodpovídají za barevnost ovoce a zeleniny. Jsou rovněž řazeny mezi antioxidanty přírodního původu. Pro naše zdraví je podstatných šest karotenoidů (vědci jich určili až několik set). Je to beta karoten, alfa karoten, kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxanthin běžný například v obilí, ovoci, zelenině (zelí, paprika), semenech (např. v obilkách kukuřice) a vaječném žloutku. V těle se koncentruje například v očích (nažluté skvrně) a mozku a je významným antioxidantem.V průduchu rostlin má funkci receptoru, který reaguje na množství dopadajícího světla a reguluje velikost průduchové štěrbiny. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě má pravděpodobně pozitivní efekt na zrak, jelikož zabraňuje degeneraci sítnice.

Zelený čaj

 Každodenním pitím zeleného čaje rozhodně nic nezkazíte. Jeho značné kladné účinky na naše zdraví jsou mnohé. Přes zlepšení kardiovaskulární funkce, podporu imunitního systému, detoxikace organismu či kontrolu váhy pomáhá právě také chránit kožní buňky před zářením. Tajnými přísadami, které za tímto vším stojí, jsou antioxidační sloučeniny zvané polyfenoly - označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty a patří k nejúčinnějším přírodním látkám působícím proti volným radikálům, jaké kdy byly u přírodních antioxidačních sloučenin zaznamenány.

Barevné papriky


 Užitečné karotenoidy jsou také v chutných žlutých, červených nebo oranžových paprikách. Tyto antioxidanty se v těle přeměňují na vitamín A, který v těle pomáhá tak, že zabraňuje destrukci lipidů (tuků). Ty tvoří vrstvu, která obklopuje kožní buňky.

Rajčata


 Zralým červeným rajčatům dává jejich výraznou barvu přírodní antioxidant lykopen - Lykopen je řazen mezi karotenoidy. Jeho největším zdrojem je rajčatová šťáva. Je významné, že tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová. Při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je lépe absorbován v organismu. Lykopen se často vyskytuje v povrchových vrstvách plodů. Konzumace rajčat tak nejen poskytuje ochranu pokožce, ale také u mužů chrání prostatu. Zvýšený příjem rajčat se doporučuje při zvětšení prostaty nebo jako její prevence.

Vodní meloun


 Vodní melouny obsahují stejný prospěšný lykopen jako rajčata. Konzumace melounů je tak vhodná nejen kvůli osvěžení při teplých letních dnech, ale také jako ochranná zdravotní "pomůcka".

Rybíz, maliny, borůvky, brusinky


Co mají tyto zahrádkové či lesní dobrůtky společného? Všechny jsou bohaté na růžové pigmenty, tzv. antokyaniny - antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže ). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínu od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Tyto "zázračné" přírodní látky pomáhají snižovat riziko řady chronických a degenerativních onemocnění, a také poskytují ochranu proti slunečnímu záření. Mlsání těchto dobrůtek se tak v létě rozhodně doporučuje.


Kořen kurkumy


 Tento kořen obsahuje velmi prospěšnou sloučeninu zvanou kurkumin, která působí protizánětlivě, podporuje imunitní systém, podporuje mozkovou činnost a chrání pokožku. Kurkuma je oblíbeným doplňkem mnohých jídel.

Kakao


 Velmi silný antioxidant, který chrání pokožku, srdce, snižuje riziko infarktu, mrtvice či vysokého tlaku. Pokud tedy patříte mezi milovníky klasického organického kakaa nebo rádi mlsáte velmi hořkou čokoládu, rozhodně si od nikoho nedejte namluvit, že to není zdravé. Opak je pravdou.

Tučné ryby


 Maso ryb je jedním z hlavních zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin - omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory. Tyto kyseliny prospívají lepší obranyschopnosti organismu, jsou dobrou prevencí srdečních či cévních onemocnění atd. Mezi tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin patří tuňák,makrela, sleď, čerstvé sardinky, losos a platýs. Ze sladkovodních pak úhoř, sumec a pstruh.
Meruňky
 Meruňky jsou prospěšné díky obsahu vitamínu C, E, B6, niacinu, železa, draslíku a kyseliny listové. Jsou zdrojem betakarotenu v čerstvé i sušené podobě. Sto gramů sklizených meruněk dodá přes dvatisíce jednotek provitamínu A. Důkladné omývání ovoce před konzumací by mělo být samozřejmostí, ale u meruněk si na tuto zvyklost musíme dávat pozor i při koupi sušených plodů. Aby si i po sušení zachovaly meruňky pěknou oranžovou barvu, proházejí procesem síření, což je pro organismus nebezpečné. Sířené sušené meruňky proto vždy před uzobáváním propláchneme horkou vodou, osušíme ubrouskem nebo je necháme volně okapat. Koncentrace oxidu siřičitého se tak výrazně sníží. Oproti tomu nesířené plody bývají „méně pohledné“, přirozeně zhnědnou, a setkáme se s nimi spíše v bio kvalitě.
Mango
Středně velký plod manga dokáže dodat tělu kromě vitamínu C, draslíku i dostatek betakarotenu na celý den. Měkká zralá dužina je mírně kyselá, přestože obsahuje až patnáct procent ovocného cukru, ale je snadno stravitelná a obsahuje dost vlákniny. Doporučuje se konzumovat jak při potížích s obranyschopností organismu, tak při potížích s ledvinami. Navíc je mango ovocem podporující naši krásu. Spojení obsahu manganu, mědi a důležitého betakarotenu je zárukou správné pigmentace naší pokožky. Zinek kůži dodá pleti mladší vzhled a podpoří hojení jizviček. Mango bývá často součástí krémů a pleťových masek, právě pro své regenerující a vyhlazující účinky.
Vodní meloun
Meloun je zeleninou patřící do čeledi tykvovitých. Díky devadesátiprocentnímu podílu vody je vyhledávaným plodem hlavně v létě, stává se tak součástí ovocných i zeleninových salátů, doplňuje nejrůznější drinky a chuťovky i v kombinaci se sýrem či ořechovými jádry. Meloun je v horkých dnech ideální svačinkou nejen díky obsahu vody, ale i vitamínů, antioxidantů a stopových prvků .  Jako stopové prvky označujeme ty prvky, které jsou v poměrně malém množství nezbytné pro správný vývoj a fungování jedince. Nalézáme je jen u některých druhů rostlin a organismů a to v množstvím menším než 0,05%. U některých prvků není vždy jasný jejich biologický význam. Člověk má ve svém těle asi 20 stopových prvků. Patří mezi ně lithium (Li), hliník (Al), nikl (Ni), stříbro (Ag), rubidium (Rb), cesium (Cs), brom (Br), molybden (Mo) a další.. Je až k neuvěření, kolik se jich do růžové dužiny vejde. Stimuluje nás tak na poli fyzickém i psychickém, dokáže být skvělým pomocníkem při hubnutí. Konzumací melounu podpoříme zdraví na všech úrovních. Obsah betakarotenu je ve slunných dnech plusem navíc.
Dýně
Věděli jste, že dýně patří mezi nejvýznamnější zeleninu s protirakovinným účinkem? Ač je to zvláštní, tento nenápadný a stále opomíjený plod je nutričně nabitý, za vyzdvižení stojí právě provitamín A, z minerálů pak draslík a vápník. Naopak díky nízkému obsahu sodíku a minimu tuku se stává zeleninou vhodnou při onemocněních srdce. Pravidelnou konzumací dýně si zajistíme pravidelné vyprazdňování  bez podráždění střev a nutnosti užívání projímadel. Navíc má dýně diuretické účinky, podporuje tvorbu moči a vylučování škodlivých látek z těla.
Rajčata
Známá protirakovinná zelenina z rodu lilkovitých pomáhá odvodňovat organismus, působí proti nadýmání a díky vláknině stejně jako dýně podporuje funkci střev. Pojídáním rajčat rychle zaženeme hlad, tělu dodáme lykopen s antikarcinogenním účinkem a samozřejmě zásobíme organismus betakarotenem a dalšími vitamíny.


Hledáte i vy bezpečnou ochranu Vaší pokožky ?? Nabízíme vysokou kvalitu za skvělou cenu!


Žádné komentáře:

Okomentovat