pátek 3. července 2015

Únava a cvičení

Únava a cvičení

CÍTÍTE ÚNAVU ? nezvládáte domácí práce a při cvičení nevydáváte takové výkony?
Otázky, které postihnout snad každého, kdo se věnuje sportovní aktivitě. Ptáte se  samy sebe, co je ? kde by mohla být chyba?
Dodržujete pravidelně denní příjem zdravého stravování, cvičíte minimálně 3x týdně a dodržujete pitný režim - kde je tedy problém?

Jak předejít únavě ?
Každý člověk je dennodenně vystavován různým faktorům jako je stres, kvalita a délka spánku nebo stravovacím návykům.
Tyto faktory ovlivňují naše tělo, a to jak budeme během dne fungovat záleží především na tom jak s nimi nakládáme.


Naučme se tedy rozlišovat únavu:

Psychickou- vyvolanou menšími stresovými situacemi nahromaděnými během dne.

Duševní - kterou například pociťujete v práci nebo po škole, kde se cítíte bez koncentrace, ochablí, podráždění a máte špatnou náladu. Tuto únavu můžete vyřešit právě fyzickou aktivitou jako je jóga či jinými sportovními aktivitami, při kterých si vyčistíte hlavu.

Dlouhodobá únava - nebo únava při cvičení signalizuje, že se s naším tělem něco děje a upozorňuje nás na to, že mu něco chybí. Pokročilejší sportovci, kteří zvyšují svoje výkony a fyzickou zátěž se pak mohou setkat s pře-trénováním.
Nejčastějším projevem únavy z přetrénování bývá pokles výkonu, síly a zhoršení koordinace a soustředěnosti. Tělo volá po odpočinku a pokud nebudeme našemu tělu naslouchat, nemůžeme podávat skvělé výkony a výsledky. Budeme čím dál tím víc ve stresu a můžeme trpět poruchami spánku.
 Nastartujte svůj organismus! Připravte se pocítit proměnu. Existují různé druhy výživových doplňků které se věnují problému řešení únavy u zvýšené fyzické aktivity i tady platí hledejte doplňky - programy které se zaměřují na komplexní řešení doplnění látek nejen těch které mírní pocit únavy ale i v  dalších oblastech /zvýšení výkonu, redukce tuků, nárůst svalové hmoty/ při změně životního stylu /hubnutí - tvarování svého těla/ Sportovní výkon závisí na mnoha významných faktorech. Jedním z těch nejdůležitějších je řádná výživa.
 Doplněk stravy by měl být vytvořen tak, aby poskytoval živiny včetně vitamínů, minerálů a fito-živin - což není běžně součástí výživových produktů:
• Vitamíny B5, B6 a B12 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu   a ke snížení míry únavy a vyčerpání.
• Chrom přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
• Antioxidanty přičemž jedním z nejdůležitějších jsou karotenoidy, které v našem těle chrání další velmi nestabilní vitamin C a E a celá tato skupina síťových antioxidantů chrání naše buňky před oxidativním stresem. Oxidativní stres je u sportovců mnohem výraznější , proto je nutno dbát právě na toto.
Stav Vašich karotenoidů potažmo antioxidantů lze změřit - PTEJTE SE , PIŠTE DOTAZY ! V případě zájmu o další informace nebo radu v oblasti přispůsobení výživy a použití doplňků kontaktujte naše odborníky - na našich stránkách Galvanoterapie a Anti age  - Napište z kterého  jste města a my se o Vás rádi postaráme.


unava.jpg

Snažte se dodržovat:

Pitný režim - u aktivních sportovců to můžou být až 3 litry denně, jelikož hodina cvičení tělo zatíží tak, že vydáte až litr vody z těla a tělo by pak mohlo po dokončení cvičení trpět přehřátím.
V rámci zvýšeného výkonu hlavně u déle trvajících aktivit anaerobního druhu je velmi důležité doplňování tekutin, za úplně nejdůležitější považujeme vodu, ale v případě nutnosti vydávat maximální výkon je důležité v rámci výkonu doplnit i minerální látky a cukry pomocí “iontových” nápojů optimální jsou nápoje bez konzervantů a jinak chemicky upravované - optimální jsou nápoje  které obsahují přírodní cukry to znamená že jsou z ovoce bez dalších úprav.

Zdravý a vyvážený jídelníček - pokud jste pouze snížili velikosti porce je možné že jste ze začátku krásně shazovali kila.
Proto pokud navyšujete svou fyzickou zátěž je třeba jídelníček obnovit a dopřát tělu víc energie. Jestli pociťujete únavu, rychlé sáhnutí po čokoládě vám sice dodá energii, ale za půl hodiny ji vypotřebujete a budete se dožadovat další.
Dopřejte si spíše energetické tyčinky nebo konzumujte více přírodních cukrů obsažených v ovoci.Tyto tyčinky jsou pohodlným a diskrétním řešením připraveným k použití. I PRO TENTO PŘÍPAD MÁME K DISPOZICI ZAJÍMAVÉ , FUNKČNÍ ŘEŠENÍ !

kvalitní spánek - spánek je velice důležitý a to jak z hlediska nabírání energie potřebné na další den, ale také z hlediska regenerování. Neponocujte a snažte se chodit včas ulehnout, aby jste naspali min. 8 hodin.

Při pociťování únavy z nemoci si rozhodnějte dopřejte klidný režim a necvičte. Za prvé nebudete mít tolik síly a za druhé se zvyšuje riziko zranění a vy si nemoc můžete prodloužit ještě o dalších 14 dní. Pamatujte , že během cvičení kdy jste nemocni, je váš organismus oslaben a bojuje s infekcí. Dopřejte si čas, i když je touha po cvičení veliká :-) Musíte si však uvědomit, že bez odpočinku budou naše fyzické i psychické pocity čím dál horší a že týden bez cvičení neznamená nutně přibrání na váze či katastrofální ztrátu fyzičky.
Cvičte se zájmem a s chutí, určitě se do něj nenuťte. Cvičení nám má dodat pocit pohody a uvolnění od okolního stresu.
V případě jakýchkoliv otázek nebo zájmu o program snížení váhy nebo ZMĚŘENÍ ANTIOXIDANTŮ či vaší sportovní kondice kontaktujte náš team který se bude snažit uspokojit vaše touhy /potřeby/ v této oblasti  Team Galvanoterapie a Anti Age.

bo.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat