úterý 14. července 2015

Lidský tuk vypadá jako bílý polystyrén ...

Tuk v lidském těle – víte, s čím bojujete?



Když už se ale věnujeme tuku, měli bychom se podívat trochu podrobněji na to, jaký tuk vlastně v těle máme. Lidské tělo by bez tuku nemohlo normálně fungovat
Jsou známy případy lidí s genetickou poruchou, kteří mají 0% tělesného tuku. Tato porucha u nich pak vede k nutnosti neustále jíst – musí mít kalorický příjem až 5000 kcal a přesto váží jen 30 – 40 kilogramů. Délka jejich života je podstatně kratší. Jde tedy jenom o to, najít přijatelnou hranici množství tuku v těle.

Není tuk jako tuk

V lidském těle je možné najít různé druhy tuku. Základní rozdělení tukové tkáně je na hnědou a bílou. Další dělení je pak podle místa, kde je tuk uložen na podkožní tuk, břišní tuk, srdeční tuk a další typy. Obecně je tuková tkáň je tvořena adipocyty, buňkami specializovanými na uchovávání tuku, a slouží jako rezervoár energie v podobě tuku.


mimi.jpg

Hnědý tuk – tuková tkáň u dětí

Hnědý tuk je typický pro čerstvě narozené děti. U nich může tvořit až 5% celkové hmotnosti. U dospělých se tento typ tukové tkáně vyskytuje jen ve velmi omezeném množství. Hnědá tuková tkáň slouží jako speciální zásoba energie. Na rozdíl od klasického „bílého“ tuku, je hnědá tuková tkáň velmi silně prokrvena. Buňky hnědé tukové tkáně také mají vysoký počet mitochondrií a cytochromů. Při oxidaci glukózy se tak neuvolňuje ATP, ale především teplo.

Bílý tuk – běžná tuková tkáň

Bílý tuk zahrnuje i ten klasický podkožní tuk, který nás tak trápí. Bílá tuková tkáň je tvořena tukovými buňkami s velkými tukovými kapénkami obklopenými prstencem cytoplazmy (tuková vakuola). Jádro je umístěno na periferii buňky. Ukládaný tuk je polotekuté konzistence a sestává převážně z triacylglycerolů a esterů cholesterolu. U lidí s nadváhou nebo obezitou může podíl tukové tkáně představovat až 50% z celkové hmotnosti organismu. Tukovou tkáň najdeme ale i u štíhlých lidí. U nich představuje zpravidla kolem 15 – 20 % z celkové tělesné hmotnosti.

Podkožní tuk

Většina tuku se v lidském těle nachází těsně pod kůží v oblasti, která se nazývá podkoží. Primární funkcí podkožního tuku je tepelná izolace a zásobárna energie. Tuková tkáň je ale současně i aktivní součástí endokrinního systému. Proto nelze říci, že by jakýkoliv tuk byl automaticky špatný. Tuková tkáň vylučuje některé hormony, které lidské tělo potřebuje pro své správné fungování. Podkožní tuk najdeme na celém těle, nejvíce ho je ale zpravidla v oblasti břicha, stehen a hýždí.

Břišní tuk

Břišní tuk (nebo také abdominální či viscerální tuk) se nachází uvnitř břišní dutiny. Jsou do něj „zabaleny“ některé vnitřní orgány jako žaludek, játra, ledviny, střeva. Tento břišní tuk se liší od toho podkožního. Přesto i břišní tuk se podílí na obezitě. Nadměrné množství břišního tuku se projevuje vyčnívajícím břichem.
Velké množství břišního tuku je také spojeno s cukrovkou typu 2. Břišní tuk se ukládá ve zvýšené míře především u mužů. Zatímco u žen je hormonálně regulováno ukládání tuků především v oblasti boků, stehen a hýždí, u mužů je naopak hormonálně regulováno ukládání tuků více do oblasti břicha. Pro redukci břišního tuku je nutné intenzivní aerobní cvičení (nejméně 10 hodin aerobní aktivity týdně).

Epikardiální tuk

Epikardiální tuková tkáň je zvláštní formou viscerálního tuku uloženého kolem srdce. Jedná se o metabolicky aktivní tkáň, která produkuje různé molekuly, které významně ovlivňují činnost srdce.


Termoregulační vliv tuku


Tělesný tuk plní celou řadu nenahraditelných úkolů v organismu. Jen namátkou, tuk je bohatou zásobárnou energie, čehož organismus náležitě využívá. Tuk je nezbytný pro zdravý vývoj. Každá buňka v lidském těle obsahuje značné množství tuků, mozek je z nich tvořen dokonce ze 70%. Tuk je transportní systém pro důležité vitaminy (A,D,E,K). Tuková tkáň má termoregulační funkci, jinými slovy, chrání nás před chladem.
Bez tělesného tuku se náš organismus jednoduše neobejde a neměly bychom jej mít příliš mnoho, ale naopak ani málo.

Jaké je tedy ideální procento tělesného tuku?



Přesné číslo ideálního procenta tělesného tuku pro jednotlivá pohlaví i věkové kategorie neexistuje. Odborné studie uvádějí vždy poměrně široké rozpětí toho, co je optimální a co je už je zdraví ohrožující.


Základní rozdělení



Triglyceridy jsou z pohledu tuků nejvíce zastoupené v lidském organismu a zároveň i v přijímané potravě.
Mastné kyseliny dělíme na dvě skupiny, a to nasycené a nenasycené. Nenasycené dále na mononenasycené a polynenasycené.
Nasycené jsou nejvíce nebezpečné, jelikož zvyšují špatný cholesterol a tím i vznik kardiovaskulárních chorob. Určité množství je potřebné pro tvorbu testosteronu a správné využití vitamínů rozpustných v tucích. Jsou obsažené např. v masu, máslu, ale také v palmovém a kokosovém oleji.
Mononenasycené patří již ke zdravým tukům. Nalezneme je především v olivovém oleji, arašídech nebo řepkovém oleji. Polynenasycené, stejně jako mononenasycené mají význam při regulaci špatného cholesterolu. Do této skupiny řadíme esenciální mastné kyseliny, které se nazývají linolová a alfa-linolenová. Z nich si pak tělo může vytvářet omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.
Samozřejmě je možné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny přijímat i přímo ze stravy a zvýšit tak jejich účinnost. Obsahují je např. ryby, ořechy, lněný olej nebo semínka. Jsou to nejhodnotnější tuky, akorát je potřeba si dát pozor na skladování a při tepelné úpravě. V prvním případě mohou žluknout a v tom druhém se přepálit a tím vznikají velmi škodlivé látky. Je proto nanejvýš vhodné používat potraviny z ověřených zdrojů a pečlivě je skladovat i upravovat.
Fosfolipidy jsou součástí buněčných membrán. Pomáhají s transportem tuků a cholesterolu. Mezi nejznámější fosfolipid patří lecitin.
Trans kyseliny jsou velmi škodlivé. Vznikají z olejů, které jsou ztuženy např. některé margaríny a poté se z nich stávají nasycené mastné kyseliny. Jsou využívány v průmyslově zpracovaných potravinách. Je nutné číst etikety a sledovat jejich výskyt. Podle odborníků jsou více nebezpečné, než přirozené nasycené mastné kyseliny.


Co má za následek zvýšený přísun špatných tuků.



Kromě estetického hlediska, kdy vzrůstá množství podkožního tuku, se zhoršuje také pohybová funkčnost těla, jsou namáhány klouby a nosné struktury těla, které se rychleji opotřebovávají. Navíc dochází ke zvýšenému nebezpečí propuknutí civilizačních chorob, a to zejména oběhových nemocí, rakoviny a cukrovky. Je také častý zvýšený výskyt vysokého špatného cholesterolu a vysokého tlaku, což jsou příznaky zvýšeného nebezpečí infarktu, zvláště pak pokud se tuk nachází v okolí břicha. Je také důležité, jestli pravidelně sportujete, protože v tom případě negativní účinky špatných tuků alespoň částečně eliminujete.


Výhody a přínos zdravých tuků



Vědci intenzivně zkoumají účinky jednotlivých tuků. Přispívají ke snížení špatného cholesterolu. Snižují výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a pomáhají při redukci podkožního tuku, pochopitelně za předpokladu, že energetický výdej je vyšší, než jeho příjem. Neznamená to tedy, že je to zázračná látka v tom smyslu, že vás zbaví nadbytečné hmotnosti bez námahy, ale pomůže při uvolňovaní mastných kyselin při pohybu a posléze i ve spánku při splnění zásad zdravého životního stylu, čili jednoduše umocní vaše snahy o zlepšení postavy a zdraví. Kromě toho mají vliv na lepší stav vlasů, nehtů, zlepšení regenerace a také ochranu kloubů před poškozením. Jistě není moudré se spoléhat pouze na zdravé tuky. Je nutné pamatovat také na další důležité složky jako vitamíny, minerály, ovoce, zeleninu, vlákninu. Existují dnes doplňky, které dokážou spustit opět proces přeměny na hnědý tuk  - jedná se o transformaci za 90 dní. Tento unikátní produkt je již na Českém trhu.
Pokuď se chcete dovědět víc kontaktujte naše odborníky zde


Kde hledat zdravé tuky



Především v čerstvých potravinách známého původu. Pamatujte také na vyváženost příjmu tuků. Mnoho nemusí znamenat dobře a to při konzumaci jakékoliv látky. Mezi zdroje zdravých tuků patří zejména mořské ryby, olivový, lněný, brutnákový a pupalkový olej, ořechy nebo semena. Jestliže si nejste jisti příjmem kvalitních tuků, lze využít doplňky stravy obsahující CLA, rybí tuk, omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo kyselinu linolovou a gama-linolenovou.
Tuky mohou znamenat zlepšení, ale i zhoršení celkového zdraví. Jak bylo napsáno výše, je to způsobeno příjmem dle jejich typů, a to buď zdraví prospěšných nebo škodlivých. Vždy je potřeba mít na paměti, že ať už se jedná o jakýkoliv typ, jeho energetická hodnota je vždy 9 kcal, což je o polovinu více než u sacharidů a bílkovin. Jejich objem by proto neměl být v celkovém energetickém denním příjmu vyšší než 30%. V případě redukce hmotnosti pak ještě o něco méně. Záleží na cíli, tréninku a strategii. Kulturisté přijímají okolo 20% energie z tuků. Taky mějte na paměti, že množství tukových buněk se zvyšuje pouze v době dospívání, čili to znamená, že v dospělosti pak už redukujeme pouze jejich velikost, nikoliv jejich počet. Z toho vyplývá, jak je důležité dbát na stravu dětí a dospívajících a zabránit jejich obezitě už v útlém věku. Tuků se nemusíme bát, akorát je potřeba mít jejich příjem pod kontrolou.
food-pyramidp.png

Žádné komentáře:

Okomentovat