úterý 7. července 2015

Není radikál jako radikál.

Volné radikály jsou sloučeniny kyslíku vznikající jako vedlejší produkty buněčného metabolismu. Pokud nejsou dostatečně inaktivovány poškozují buněčný aparát. Může dojít k poškození genetické informace buněk a k náhodnému dělení vedoucímu ke vzniku zhoubných novotvarů.
Volné radikály se také podílejí na rozvoji arteriosklerózy (poškození buněčné stěny ukládáním tuků) a tím zvyšují riziko tvorby krevních sraženin, urychlují proces stárnutí tělních tkání. Pravděpodobně mají vztah í ke vzniku kornatění cév, cukrovky, revmatické artritidy, ale i Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci (Alzheimerova nemoc = předčasná degenerace mozkové kůry; Parkinsonova nemoc = klidový třes a porucha svalového napětí v důsledku poškozeni mozkových center).

Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty, svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Jednotlivé složky antioxidační skupiny se vzájemně podporují při potírání volných radikálů. Do této skupiny látek patří vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen. V ekologicky silně znečištěných oblastech nestačí pouze pestrá strava, bohatá na zeleninu a ovoce. Je vhodné přidávat tyto látky v koncentrované, biologické formě ve formě potravinových doplňků. Vitamínové doplňky by však vždy měly být vyrobeny z přírodních zdrojů.

radaa.jpg

Jakým způsobem zjistíte jak jste na tom v rámci Vašeho imunitného systému ?

Sílu Vašeho imunitního systému změříme neinvazivní metodou pomocí biofotonického skeneru. Toto měření je ve světě první metoda, která na základě měření karotenoidových antioxidantů v kůži zjišťuje antioxidační schopnosti vašeho organizmu. Technologie biofotonického skeneru je založená na optické metodě známé jako Ramanova rezonanční spektroskopie, které byla udělena Nobelova cena. Výsledkem měření jsou údaje o tom, jak je Vaše tělo odolné vůči civilizačním chorobám.
Volné radikály přispívají významně ke vzniku a průběhu diabetu, infarktu myokardu, nádorů, zánětů, poruch imunity, podporují stárnutí, vznik očních chorob např. šedého zákalu, řady plicních chorob, kožních chorob, neurodegenerativních chorob (např. Parkinsonova a Alzheimerova choroba), podporují virové infekce, podílí se např. na revmatickém zánětu kloubů, spolu-působí u eklampsie, působí mužskou neplodnost.
Volné radikály jsou endogenního i exogenního původu. V přírodě lidskou činností stále přibývají. Ze zevního prostředí jde nejčastěji o látky obsažené v cigaretovém kouři, těžké kovy, železo a měď zejména v některých sloučeninách, některé herbicidy a pesticidy, přepálené tuky a tuky žluklé (zoxidované), kyslíkové radikály, dusitany a chlór.
Protivníkem volných radikálů jsou antioxidanty. Těch se vytvořilo během historického vývoje veliké množství. Každá buňka člověka je denně napadena asi 10 000 volnými radikály. Pokud není antioxidační ochrana a reparační pochody dostatečně účinné, vznikají výše uvedené nemoci. Jak je z přehledu nemocí, na kterých se podílí volné radikály patrno, je mnohem častěji v organismu nedostatek antioxidantů a jejich příjem je velmi důležitý.  
Skener vyvinuli vědci z Univerzity v Utahu pod vedením doktora Wernera Gellermanna v roce 2001. Aplikovali Ramanovu technologii na meření karotenoidových antioxidantů v kůži in vivo. Při procesu skenování se identifikují jedinečné molekuly karotenoidů, a stanovuje se SCS (skin carotenoid score – skóre karotenoidů v kůži) anebo tzv. „Body Defense Score“ (skóre ochrany těla).
Jednoduše, když položíte ruku na přístroj, za použití nízkoenergetického modrého laserového světla, se stanoví aktivita vašeho antioxidačního ochranného systému.
Množství koncentrace karotenoidů v kůži totiž odráží celkového množství antioxidantů v těle.
Scanner byl vyvinutý proto, aby pomohl uživatelům výživových doplňků stanovit, zda užívají dostatečné množství antioxidantů.
Nízké SCS je informací, která vás může motivovat k úpravě stravovacích návyků anebo k změně životního stylu – zvýšení konzumace ovoce a zeleniny, ukončení kouření anebo konzumaci výživových doplnků s antioxidanty.
BDS (Body Defense Score – skóre ochrany těla) anebo SCS (Skin Carotenoid Score – skóre karotenoidů v kůži) vám pomáhá zorientovat se v tom, zda máte dostatek antioxidantů ve stravě pro optimální ochranu před volnými radikály. Vysoké skóre je obrazem silné antioxidační ochrany.

Faktory ovlivňující SCS:
1. Dieta
Lidé, kteří jedí stravu bohatou na karotenoidy (ovoce a zelenina s vysokým obsahem karotenoidů) mají vyšši SCS.
2. Doplňková strava
Lidé konzumující doplňky stravy s karotenoidovými antioxidanty mají vyšší SCS.
3. Procento tuku v těle
Lidé s nadváhou anebo s vyšším množstvím tuku ve vztahu k jejich výšce a pohlaví, mají často nízké skóre.
4. Životní styl
Vysoká míra stresu a expozice volným radikálům znižují vaše SCS. Zdrojem volných radikálů jsou: kouření, stres, znečistěné životní prostredí, toxíny.
5. Genetické dispozice
existují geneticky dané rozdíly ve schopnosti absorbovat karotenoidy, což také ovlivňuje vaše SCS.
im1.jpg

Okamžitě po měření můžeme začít pracovat na zlepšení Vaší imunity a pravidelně sledovat účinky výživového programu.V případě zájmu kontaktujte někoho z našeho Týmu nebo nám napište na naše stránky zde.

Zprostředkujeme Vám nejlevnější, nejvýhodnější, nejbezpečnější, e-shop nákup

Žádné komentáře:

Okomentovat