středa 9. září 2015

Ovoce které nám nastartuje hubnutí...



Prvním z rady pomocníků pro redukci váhy a vitality našeho těla je
Opuncie mexická (Opuncia ficus indica) je známá také pod názvem indiánské fíky. Je zajímavé, že se vyskytuje ve dvou formách, jedna je s trny, jedna bez trnů. Pocházejí z Ameriky, kde se vyskytují od Kanady až po jižní oblasti jižní Ameriky. Největší tradicí má však pěstování v Mexiku.Samotná opuncie je z hlediska botaniky řazena mezi kaktusy.Důležitý pro přírodní medicínu je plod, který roste na konci plochých, oválných listů. Tvarem se podobá fíku a jeho barva se mění od červené přes zelené až na žlutou. Z plodů je se jí pouze šťavnatá a křehká dužina. Je dobré vědět, že pokožka plodů je pokryta někdy (hlavně pokud není z obchodů) jemnými chloupky, které je třeba setřít před konzumací.

opuncie.jpg
Bylo zjištěno, že u některých lidí nadměrná konzumace plodů opuncie může způsobit žaludeční potíže. Odborníci zjistili, že opuncie obsahuje sloučeniny, které se vážou na tuky v potravě a znemožňují jejich vstřebávání, což pomáhá při hubnutí. K těmto sloučeninám patří gumy a slizy, které kromě tuků mohou vázat i cukry.
Výtažek dále obsahuje pektin, což je druh rozpustné vlákniny, která navozuje pocit sytosti a tím pomáhá při procesu hubnutí. Opuncie dále obsahuje řadu aminokyseliny, které pomáhají snižovat pocit únavy.Z vitamínů obsahuje vitamin A, dále vitaminy ze skupiny B (riboflavin, thiamin a niacin) a některé minerály (vápník, hořčík, železo a draslík).
 Další velice zájímavou komoditou je známý neznámý -
Šafrán je velmi často používán v kuchyni nejen při vaření, ale i při pečení. Ale to, že může být nápomocný při zdravotních problémech, ví už málokdo. Přitom je šafrán už po století nasazován právě pro své léčebné účinky, např. při jaterních a očních problémech, astmatu a dně.U starých Řeků platil vždy šafrán za pomocníka při ženských obtížích tím, že úspěšně tlumí křeče. Malé množství šafránu, na špičku nože, se rozpustilo ve sklenici mléka a tento nápoj měl úspěšně utišit menstruační bolesti u žen.  Stejně tak by měl mít šafrán tlumivý účinek na bolesti žaludku.Šafrán také podporuje trávení a stimuluje krevní oběh. Někteří lidé věří, že pomocí konzumace tohoto koření, zhubnou.
safran.jpg


První vědecké studie však již vážně hovoří o antidepresivním účinku. To, že šafrán působí kladně na náladu, souvisí pravděpodobně s přítomností aldehydu šafranalu, který zvedá hladinu serotoninu a  následně krocinu, který je odpovědný za zvýšení hladiny dopaminu a noradrenalinu.
Přes jeho positivní účinky na naše zdraví, by ale neměla být konzumace šafránu v žádném případě přeceňována. Ve velkých množstvích totiž šafrán působí jako opojný prostředek. Při nadměrné konzumaci se nejprve objeví smích následovaný bolesti hlavy a nevolností. Později mohou přijít i halucinace a ochrnutí centrálního nervového systému, což může zapříčinit i smrt.


Velice zajímavé ovoce pro svůj účinek na naše zdraví je -
Granátové jablko současné době se můžeme setkat jak na pultech obchodů s mnoha druhy doposud pro nás málo známého,exotického ovoce.  

S výtažky z nich se často můžeme setkat v doplňcích stravy či v přírodní kosmetice. Jedním z nich je granátové jablko. Granátové jablko (latinsky Punica granatum, jiným názvem marhaník granátový) je aromatické ovoce s charakteristickou sladkokyselou chutí. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.Toto ovoce obsahuje až 77 % vody. Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku. Rovněž obsahuje významné množství cukrů a organické kyseliny (hlavně kyselinu citrónovou). Ze skupiny vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3) a dále vitamín C, v menším množství vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů). Důležité je také to, že obsahuje také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin, dále taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy.
granjab.jpg

Slupka granátového jablka a jeho vnitřní přepážky obsahují velké množství hořkých a trpkých (svíravých) látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (zastavují průjem) účinek. Jedlé části granátových jablek působí spíš naopak spíše projímavě. Látky obsažené v granátovém jablku dále pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a přispívají tím k udržování zdravého srdce a cév. Rovněž podporují imunitní systém.
Mají rovněž výrazné antioxidační účinky a tím ochraňují buňky před negativním působením kyslíkových radikálů a obecně příznivě působí na kvalitu a vzhled kůže a dále přispívají k běžnému trávení, celistvosti sliznic žaludku a tenkého střeva.
Granátové jablko bylo již v minulosti považováno za elixír věčného mládí, krásy a zdraví, je zaznamenáno, že jeho omlazující účinky znali již ve starém Egyptě.
Velmi důležité je využití granátového jablka v kosmetickém průmyslu, hlavně zrníčka (semínka plodu). Využívá se pro své antioxidační účinky - pomáhá zpevňovat suchou pokožku (hydratuje ji). Extrakt ze semínek granátového jablka v přípravcích pomáhá zpomalovat proces stárnutí pokožky, vykazuje antioxidační aktivitu (chrání pokožku před volnými radikály) a tím ji chrání před projevy stárnutí, pokožku účinně hydratuje, vyživuje a zvyšuje její elasticitu, má silně adstringentní, tonizační a svíravé účinky, ale projevuje i silně antiseptické a protizánětlivé účinky, což se využívá i v péči o problematickou pokožku.
No a představte si že existují unikátní výživové doplňky které Vám pomůžou při regulaci vaší váhy a jěště udržují Váš vnitřní systém v optimální pohodě a při strátě váhy pomocí tohoto doplňku jěště udržuje vaši pokožku elastickou. Chcete vědět víc ptejte se na našich stránkách Galvanoterapie a Anti age.



Žádné komentáře:

Okomentovat